Η θεσπιση της ηλεκτρονικηs ταυτοτητας κτιριων

Η θέσπιση της ηλεκτρονικήs ταυτότητας κτιρίων

Στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος την επόμενη πενταετία. Η θέσπιση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων, η οποία θα ισχύει για κάθε οικοδομική άδεια μετά την 1/1/2011, ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο και για τον πλήρη έλεγχο όλων των οικοδομών που υπάρχουν.
Η ταυτότητα θα είναι ουσιαστικά ένας φάκελος ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του κτιρίου, άδειες, εγκεκριμένα σχέδια, κατόψεις, στατικές μελέτες, οπτικό υλικό από όλους τους χώρους τους ακινήτου.
Αυτό θα ξεκινήσει με τα νέα κτίρια αλλά θα επεκταθεί. Ουσιαστικά η πολιτεία τα επόμενα χρόνια θα έχει στα χέρια της ένα νέο περιουσιολόγιο ακινήτων, εντελώς διαφορετικό από αυτό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με τη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9.
Το νέο περιουσιολόγιο θα περιέχει σχεδόν όλα τα ακίνητα που υπάρχουν στην επικράτεια και τα οποία ανήκουν σε Ελληνες και ξένους υπηκόους. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Περιουσίας ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. σε όλη την επικράτεια.
Η μεγάλη διαφορά, όμως, με το σημερινό καθεστώς είναι ότι θα έχουν καταγραφεί τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων αυτών. Δεν θα είναι δηλαδή η πλασματική εικόνα που υπάρχει σήμερα όπου σε εφορία, πολεοδομία, δήμους, κτηματολόγιο και υποθηκοφυλακείο δηλώνονταν τα τετραγωνικά που αναγράφονται στο συμβόλαιο.
Νέο TAXIS
Ο νόμος για τη νομιμοποίηση για 40 χρόνια όλων των ημιυπαίθριων καθώς και των παρανομιών που υπάρχουν σε ένα κτίσμα, δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να προχωρήσει σε μια πληρέστερη καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων με βάση τα πραγματικά εμβαδά. Ετσι, θα ανοίξει ο δρόμος και για τη δημιουργία ενός… TAXIS ακινήτων ώστε να επιβάλλονται ανάλογοι φόροι.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο άμεσο μέλλον θα δουν να αυξάνονται οι φόροι για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν διότι θα έχουν κάνει δήλωση όλων των χώρων που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, επαγγελματικό χώρο κ.λπ. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα κάποιος κατείχε σπίτι 100 τ.μ. και είχε αποθήκη 80 τ.μ. την οποία είχε μετατρέψει σε δωμάτια. Σε όλους τους κρατικούς φορείς δήλωνε μόνο την κύρια κατοικία και το υπόλοιπο φαινόταν να έχει χρήση αποθήκης.
Στο εξής, και μετά τη ρύθμιση που θα κάνει, θα πρέπει να δηλώνει 180 τ.μ. και να φορολογείται αναλόγως. Στο ερώτημα, γιατί κάποιος να τρέξει στις πολεοδομίες και να δηλώσει τις παρανομίες που έχει κάνει η απάντηση είναι μία: Αν δεν το δηλώσει τους επόμενους μήνες που θα «τρέχει» η ρύθμιση, στο μέλλον εφόσον πιαστεί στα δίχτυα της πολεοδομίας είτε θα πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα είτε θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο κατεδάφισης.
Αν δε κάποιος «ποντάρει» στην απουσία ελεγκτικών μηχανισμών στην Ελλάδα, στο μέλλον αυτό θα αλλάξει με τη δημιουργία του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών καθώς και με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής «ταυτότητας» κάθε κτιρίου στην Ελλάδα.
Σ’ αυτή τη βάση δεδομένων θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα ακίνητα με τα πραγματικά τους στοιχεία αλλιώς δεν θα μπορούν να πουληθούν ή να ενοικιαστούν. Κι επειδή αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μεν με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, αλλά θα ολοκληρωθεί σε βάθος πενταετίας. Από την… τσιμπίδα του νέου περιουσιολογίου δεν θα ξεφύγουν ούτε τα αυθαίρετα τα οποία, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας (δορυφόροι), θα καταγραφούν και θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες τους να τα δηλώσουν για να τα σώσουν.
Σημαντική συμβολή σε όλο αυτό το σχέδιο θα έχουν και οι πολεοδομίες. Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ηλεκτρονικών πολεοδο μιών (e-poleodomia) ώστε να μειώνεται η επαφή και εξάρτηση των πολιτών από τους υπαλλήλους, επομένως να μειωθούν και τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης.